scheidingsmediation / coaching

Ouderschapsplan Breda

Ouderschapsplan; belang van de kinderen voorop

Een scheiding is een proces wat vaak heel diep ingrijpt. Niet alleen voor jullie als ouders maar zeker ook voor kinderen. De meeste ouders willen dan ook niets liever dan dat hun kinderen zo min mogelijk schade van de scheiding ondervinden. Vanuit deze gedachtegang heeft de overheid in 2009 bij wet vastgesteld dat ouders van minderjarige kinderen bij een scheiding een ouderschapsplan moeten indienen bij de rechtbank.
Dit geldt niet alleen voor gehuwde ouders maar ook voor geregistreerde- (geregistreerd partnerschap) en samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

Een ouderschapsplan geeft duidelijkheid

Een ouderschapsplan geeft duidelijkheid en kan eveneens conflicten in de toekomst helpen te voorkomen.
Als het lastig is voor je om samen met je ex-partner hieruit te komen kan het opstellen van een ouderschapsplan onder begeleiding van een mediator helpen. Op deze manier kunnen jullie tot afspraken komen welke aansluiten bij de behoeften van de kinderen en bij die van jullie beiden.

Kinderen betrekken bij het ouderschapsplan

Indien mogelijk betrekken jullie ook de kinderen bij de afspraken in het ouderschapsplan. Dit kan bijvoorbeeld door ze ook uit te nodigen bij de mediation zodat zij hun eigen wensen en ideeën kunnen kenbaar kunnen maken.
Voor kinderen is het belangrijk dat ze zich gehoord en begrepen voelen zonder dat ze het gevoel krijgen dat zij de keuzes moeten maken.
Met een goed, doordacht en gezamelijk opgesteld ouderschapsplan bied je jullie kinderen de beste garantie voor een stabiele toekomst, ook na de scheiding.

De afspraken van een ouderschapsplan omvatten alle aspecten van opvoeding, verdeling van kosten, omgang en zorg.

Welke afspraken staan er in een ouderschapsplan?

In principe bepalen jullie zelf wat jullie belangrijk vinden en welke afspraken er vastgelegd worden. De wet stelt hier wel een aantal minimum eisen aan. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over:

  • De (dagelijkse) zorg en opvoeding van (zorgregeling)
  • Communicatie: hoe jullie elkaar informatie geven over belangrijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld de schoolkeuze.
  • De kosten van de verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen (kinderalimentatie).

Ouderschapsplan Breda

Het is belangrijk om de kinderen te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Ouders zijn verplicht om in het plan op te nemen hoe ze dit hebben gedaan. Wanneer een kind 12 jaar of ouder is, krijgt je kind een uitnodiging van de rechtbank om met de rechter te spreken of zijn wens of mening te laten weten. De rechtbank noemt dit ‘kindgesprek’ of ‘kinderverhoor’. De meeste kinderen laten schriftelijk aan de rechter weten wat zij vinden van de regeling die hun ouders voor ogen hebben.

Meer informatie over het kindgesprek vind je op de website van de rechtspraak.nl.

Andere onderwerpen welke eveneens belangrijk zijn om goede afspraken over te maken zijn o.a.:

  • School
  • Huisregels
  • Sport
  • Vakantie(s)
  • Bijzondere dagen zoals feest- en verjaardagen
  • Beheer van spaarrekeningen
  • Halen en brengen

Informatie voor kinderen en scheiden

Er is ook een speciale website voor kinderen: Villa Pinedo.nl. Kinderen vinden hier informatie over wat er op hen afkomt als hun ouders gaan scheiden. Ouders vinden er informatie over wat een scheiding met hun kind kan doen.
Lees ook dit interessante artikel over ‘Hoe werkt een (echt)scheiding voor pubers/kinderen‘.

Ouderschapsplan Breda

Komen jullie er samen niet (goed) uit? Lukt het niet om samen een ouderschapsplan op te stellen?

Bel vrijblijvend +31 6 28 933 433 of stuur een e-mail. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier en ik zal snel contact met je opnemen.

Vraag een oriënterend gesprek aan
Scroll naar boven