Alimentatie van twaalf naar vijf jaar

Op dit moment is de partneralimentatieplicht nog maximaal twaalf jaar na de echtscheiding. Het wetsvoorstel wijziging partneralimentatie is reeds in december 2018 door de Tweede Kamer goedgekeurd. Als de Eerste Kamer er ook mee instemt, gaat de nieuwe regeling waarschijnlijk al in 2020 in.

Voor wie geldt de nieuwe alimentatie regeling?

De nieuwe alimentatieregeling geldt alleen voor partners die vanaf de datum van de inwerkingtreding van de regeling gaan scheiden, dus naar verwachting voor scheidingen na 1 januari 2020. Voor wie al is gescheiden blijft de huidige alimentatie regeling van toepassing. Ook vanaf 2020 zal gelden dat alimentatie voor kinderen altijd voor gaat. Alleen als de alimentatieplichtige na betaling van de kinderalimentatie nog financiële ruimte heeft, kan er gedacht worden aan partneralimentatie voor de ex-partner, mits deze behoeftig is. Als de ex-partner gaat samenwonen “als gehuwd” met een nieuwe partner, eindigt de verplichting in beginsel definitief.

Wat houdt de nieuwe partneralimentatie regeling in?

In de nieuwe regeling is de termijn dat de partneralimentatie betaald moet worden in beginsel gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar. Om te beginnen dus die maximale termijn van twaalf jaar, die wordt teruggebracht naar vijf jaar. De nieuwe stelregel is dat iemand zijn minder verdienende ex-partner vanaf het moment van echtscheiding de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie moet betalen, met een maximum van vijf jaar. Wie vier jaar getrouwd was, moet dus twee jaar geld overmaken.

Er zijn drie uitzonderingen voor de toepassing van de nieuwe alimentatie regeling:

  1. In een gezin met jonge kinderen kan de partneralimentatie doorgaan tot het jongste kind twaalf is (dus maximaal twaalf jaar).
  2. Zijn partners langer dan vijftien jaar getrouwd én bereikt de alimentatiegerechtigde partner op het moment van scheiden binnen tien jaar de AOW-leeftijd, dan heeft hij/zij tot de AOW-leeftijd recht op partneralimentatie (dus maximaal tien jaar).
  3. Is de alimentatiegerechtigde vijftig-plus én langer dan vijftien jaar getrouwd, dan heeft hij/zij voor een periode van maximaal tien jaar recht op partneralimentatie. Let op: deze laatste uitzonderingsregel vervalt zeven jaar na invoering van de nieuwe alimentatieregeling.

Door Patrizia Marcucci

Ik ben mediator & coach samengestelde gezinnen gevestigd in Breda. Meer weten over scheidingsmediation en/of coaching van samengestelde gezinnen? Bel of mail mij gerust voor een afspraak.

Deel deze blog

Blog

OPVOEDEN: welke regels nu weer

BLOG STIEFENCO OPVOEDEN Als coach voor samengestelde gezinnen zijn ons ervan bewust dat een scheiding veel impact heeft op kinderen. De gevolgen van een scheiding

Blog

Alimentatie van twaalf naar vijf jaar

Op dit moment is de partneralimentatieplicht nog maximaal twaalf jaar na de echtscheiding. Het wetsvoorstel wijziging partneralimentatie is reeds in december 2018 door de Tweede

Blog

14 september: Dag van de Scheiding

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat één op de drie getrouwde stellen gaat scheiden. Dit was voor de Nederlandse

Scroll naar boven