Dag van de Scheiding: ieder einde markeert een nieuw begin

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat één op de drie getrouwde stellen gaat scheiden. Dat is veel. Heel veel. Voor de Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) was dit in 2010 de aanleiding om een speciale dag in het leven te roepen: de ‘Dag van de Scheiding’. Vandaag, vrijdag 8 september, is die dag. Een toepasselijke dag om als officieel startsein te gebruiken voor de lancering van mijn website en start van een eigen praktijk in mijn woonplaats Breda, na jarenlange prettige en vruchtbare samenwerking in de maatschap Marcucci & Warnink Advocaten Familierecht en Mediation in Tilburg.

Waar staat zo’n Dag van de Scheiding voor mij voor? Als je gaat trouwen, ga je een partnerschap aan. Je kunt dat vergelijken met het starten van een onderneming, want je gaat nogal iets groots aan op zowel emotioneel als juridisch vlak. Een scheiding zie ik als het faillissement van een huwelijk. Dat moment van scheiden heeft veel emotionele en financiële consequenties. Net als het regelen van je huwelijk verdient het regelen van je scheiding ook serieus genomen te worden en de juiste investering in tijd, geld EN aandacht te krijgen. Zeker wanneer er ook kinderen bij betrokken zijn.

Frappant eigenlijk, dat we heel veel investeren in het trouwen maar dat we vinden dat scheiden eigenlijk geen cent mag kosten. Ik begrijp die emotie wel overigens; aan een scheiding kleven doorgaans slechts negatieve emoties. En toch ben ik er van overtuigd dat een scheiding ook positief kan zijn. Want laten we wel wezen…als je daadwerkelijk een goed huwelijk zou hebben, zou je ook niet gaan scheiden, toch? Waar leg je je focus als toekomstige ex-partners? Elk einde betekent ook een nieuw begin. Je kunt iets nieuws gaan starten en je kunt zelfs groeien als individu en mens. Natuurlijk is het afscheid nemen van je huwelijk heel lastig. Je wordt gedwongen iets vertrouwds en daarmee veilig los te laten. En je krijgt daar veel onzekerheid en een onbekende toekomst voor terug.

Mijn focus op de Dag van de Scheiding ligt zoveel als mogelijk op de positieve zaken die er ook zijn. Op de start van een nieuwe fase. Als je als toekomstige ex-partners er voor kiest de scheiding goed te regelen, respectvol te blijven naar elkaar toe en helder voor ogen te houden dat je samen ook hele mooie en goede tijden hebt gedeeld, dan kun je je aan die zaken vasthouden en de positieve tijden van jullie huwelijk in ere houden. Dan is in goed overleg scheiden mogelijk, en daar sta ik voor: het vinden van harmonie tussen alle betrokkenen bij een scheiding en/of nieuw gezin met oog voor menselijke verhoudingen en voldoende ruimte voor emoties.

Ik geloof oprecht dat je als ex-partners nog steeds een goede relatie kunt hebben. Hoe tegenstrijdig dat misschien ook klinkt. Goed scheiden vraagt om volwassenheid en het nemen van verantwoordelijkheid. Gekscherend zeg ik wel eens tegen cliënten dat ik mijzelf meer als een gids zie dan als een advocaat, mediator of coach. Ik stuur ze door het proces van de scheiding heen op zowel juridisch alsook emotioneel vlak. Natuurlijk herken en erken ik de verdrietige en gefrustreerde gevoelens die vaak ook aan een scheiding kleven, maar ik ga er praktisch en doortastend mee om en laat mijn cliënten vooral kijken naar wat ze te winnen hebben in hun nieuwe leven na de scheiding. En vanuit dat perspectief staat een Dag van de Scheiding voor een nieuw begin.

Door Patrizia Marcucci

Ik ben mediator & coach samengestelde gezinnen gevestigd in Breda. Meer weten over scheidingsmediation en/of coaching van samengestelde gezinnen? Bel of mail mij gerust voor een afspraak.

Deel deze blog

Blog

OPVOEDEN: welke regels nu weer

BLOG STIEFENCO OPVOEDEN Als coach voor samengestelde gezinnen zijn ons ervan bewust dat een scheiding veel impact heeft op kinderen. De gevolgen van een scheiding

Blog

Alimentatie van twaalf naar vijf jaar

Op dit moment is de partneralimentatieplicht nog maximaal twaalf jaar na de echtscheiding. Het wetsvoorstel wijziging partneralimentatie is reeds in december 2018 door de Tweede

Blog

14 september: Dag van de Scheiding

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat één op de drie getrouwde stellen gaat scheiden. Dit was voor de Nederlandse

Scroll naar boven