Vechtscheidingen komen steeds meer voor. Wachtlijsten van 5 maanden om tot een rechtszaak te komen zijn eerder regel dan uitzondering. Het aantal kinderen dat aanklopt bij gemeenten voor zorg onder meer vanwege vechtscheidingen overstijgt het aanbod. De media staan de afgelopen maand weer vol met dit soort nare berichtgevingen valt mij op. Als de kogel dan door de kerk is en je besluit dat een scheiding de juiste keuze is, hoe pak je dat dan het beste aan?
Mijn oog viel onlangs op een artikel in het Advocatenblad over holistische advocaten dat heel erg strookt met mijn ziens- en werkwijze als familierecht advocaat en mediator. Ook ik had jaren geleden moeite met de juridisering van conflicten. Een zaak begon vaak met een juridisch onpersoonlijke brief naar de wederpartij en overleg met die wederpartij vond nauwelijks plaats. In plaats van dat de stap naar de rechter een laatste middel was, voelde het alsof er juist snel naar toe gewerkt werd.
Voorbij het feitelijke juridische probleem
Holistische advocatuur kent vele verschijningsvormen. ‘Collaborative law’ (waaronder ook de overlegscheiding valt), mediation en mindfulness maken er onder meer deel van uit. Ze hebben met elkaar gemeen dat voorbij het feitelijke juridische probleem wordt gekeken. Er is meer oog voor de emotionele kant van het verhaal. Holistische advocaten gebruiken elementen uit andere vakgebieden zoals psychologie, filosofie of communicatie en zij gaan op zoek naar oplossingen waarin alle partijen zich kunnen vinden.
Een mooi, helder artikel dat het vak advocatuur van een hele andere, meer menselijke, kant laat zien en dat overeenkomt met hoe ik al jaren mijn praktijk als advocaat en mediator voer. Een vechtscheiding kun je namelijk niet afbreken op slechts de verdeling van geld en goederen. Daar komt veel meer bij kijken. Niet alleen de betrokken kinderen zijn de dupe van een vechtscheiding. Het heeft effect en impact op veel meer mensen die direct of indirect betrokken zijn bij het gezin. Naast – uiteraard – de beide ouders zelf, raakt het ook vaak nabije familieleden zoals grootouders en ooms en tantes . ook de beide ouders zelf. Zij blijven allemaal – in meer of mindere mate- jaren lang in een negatieve spiraal van frustraties en emoties zitten. Het is zo belangrijk om je hiervan bewust te zijn en met compassie naar zowel je eigen cliënt als de wederpartij te kijken. Tijdens een mediaton of een overlegscheiding verdiep ik mij dan ook uitvoerig in de emotionele processen van mijn cliënt. Het is belangrijk voordat je afspraken maakt over het geld en de omgang met de kinderen, samen te onderzoeken wat er in hem of haar omgaat. Dat is onderdeel van de totaaloplossing.
Gelukkig wijzen verschillende signalen erop dat er in Nederland meer belangstelling komt voor deze veelomvattende manier van geschiloplossing en voor deze holistische benadering, ook in de zakelijke advocatuur. De traditionele manier van geschiloplossing ondervindt in toenemende mate kritiek. Het is minder effectief gebleken en het mist de ruimte en flexibiliteit voor de menselijke maat, zo stelt ook The Hague Institute for Innovation of Law.
Kies je voor gelijk of geluk?
Het dualistische karakter van winnen en verliezen, van goed en fout, sluit lang niet altijd meer aan bij de onderliggende behoeften van cliënten, zoals een luisterend oor of herstel van een relatie bijvoorbeeld in het geval van een familieconflict in een familiebedrijf. We hebben tegenwoordig gelukkig veel meer behoefte aan een advocaat of mediator die kijkt naar de hele persoon, het hele probleem en die bereid is om andere niet-juridische aspecten te integreren in de oplossing. Mijn ervaring is dat langdurig procederen in familierecht geen gewenste uitkomst is voor welke van de betrokken partijen dan ook. Geschiloplossing zou meer gericht moeten zijn op de toekomst dan op het al dan niet gelijk krijgen. Het zou gericht moeten zijn op het zoeken van oplossingen die voor alle partijen goed voelen en goed zijn. Geen opgelegde oplossing, maar een gedragen oplossing: dat voorkomt vechtscheidingen en de weg naar de rechtbank met bijbehorende jarenlange strijd en negativiteit.
Geen enkel contract, geen enkele instantie, rechter of ministerie kan een vechtscheiding voorkomen. Dat kunnen alleen de partners die besloten hebben uit elkaar te gaan, door in te zien dat ze de regie over hun leven en hoe ze dat opnieuw gaan invullen na de echtscheiding zelf in de hand hebben. Kies je voor gelijk? Of kies je voor geluk (en: harmonie, rust, met de blik op de toekomst)? Jij bepaalt.
(Bron: artikel “Holistische advocaten: De juridische scheidslijnen voorbij” door Sabine Droogleever Fortuyn uit: Advocatenblad (Achtergrond) 2017/7”)
Link naar artikel:
http://advocatenblad.nl/2017/10/03/juridische-scheidslijnen-voorbij/