Het nieuwe belastingplan heeft gevolgen voor de aftrek van de partneralimentatie

Prinsjesdag 2018 presenteerde het kabinet haar plannen, waaronder het nieuwe belastingplan. Dit plan heeft onder meer gevolgen voor de aftrek van de partneralimentatie. Houd hier rekening mee bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant.

Aftrek gaat stapsgewijs naar beneden

Het nieuwe belastingplan, dat afgelopen Prinsjesdag werd gepresenteerd, gaat voor het grootste deel volgend jaar in. Het gedeelte dat gaat over de partneralimentatie gaat echter pas in – stapsgewijs – in 2020. Uiteraard pas nadat Eerste en Tweede Kamer hiermee akkoord zijn gegaan. Het plan heeft onder andere gevolgen voor de aftrek van partneralimentatie, met name voor de hogere inkomens.

Hoge inkomens gaan het merken

De aftrek voor partneralimentatie is op dit moment 52%. Vanaf 2020 wordt dit in stapjes afgebouwd naar 37%. Dit betekent dat met name de hogere inkomens – vanaf 68.000 euro -hier nadeel van ondervinden. De lagere en middeninkomens krijgen weliswaar ook 37% aftrek, maar zitten tevens in de belastingschijf van 37%. Zij zullen dus geen achteruitgang ervaren.

De hogere inkomens gaan het wel merken. Als iemand 1.000 euro partneralimentatie per maand betaalt, heeft hij nu nog na 52% aftrek 480 euro netto maandlast. Bij aftrek tegen 37% wordt de netto maandlast 630 euro. Een flink verschil.

Let op wat in echtscheidingsconvenant komt

De verminderde aftrek gaat pas in 2020 in. Als u binnen nu en een jaar gaat scheiden, let dan goed op wat in het echtscheidingsconvenant komt te staan. Heeft u een inkomen van meer dan 68.000 euro en betaalt u de partneralimentatie? Neem dan in het convenant op dat er opnieuw naar de hoogte van de alimentatie wordt gekeken, als de verminderde aftrek inderdaad doorgaat. In dat geval krijgt u namelijk netto flink hogere maandlasten en zal er opnieuw een alimentatieberekening moeten worden gemaakt.

Stapsgewijze afbouw tot 2023

Als de Eerste en Tweede Kamer komende Algemene Beschouwingen vóór het voorstel van verminderde aftrek stemmen, ziet het afbouwschema er als volgt uit:

In 2020: 46% aftrek, in 2021 43% aftrek, in 2022 40% aftrek en in 2023 37% aftrek. Dit is de definitieve hoogte.

Bron: aftrek partneralimentatie

Door Patrizia Marcucci

Ik ben mediator & coach samengestelde gezinnen gevestigd in Breda. Meer weten over scheidingsmediation en/of coaching van samengestelde gezinnen? Bel of mail mij gerust voor een afspraak.

Deel deze blog

alimentatie-scheiding
Nieuws

Indexering alimentatie 2023

Elk jaar wordt de alimentatie geïndexeerd. De alimentatieplichtige zal dan ook rekening moeten houden met het feit dat per 1 januari de te betalen alimentatie

Nieuws

Indexering alimentatie 2020

Elk jaar wordt de alimentatie geïndexeerd. De alimentatieplichtige zal dan ook rekening moeten houden met het feit dat per 1 januari de te betalen alimentatie

Nieuws

Indexering alimentatie 2019

De Staatscourant maakt bekend dat de indexering alimentatie voor 2019 vastgesteld is op 2 procent. Dit betekent dat het bedrag aan te betalen alimentatie verhoogd

Scroll naar boven