Scheiden als uw partner een eigen zaak heeft

Als uw partner een eigen zaak heeft en u gaat scheiden, kan dat heel ingewikkeld zijn. Soms moeten partners de waarde van het bedrijf verdelen. Het ligt eraan wat u bij het trouwen of samenwonen heeft afgesproken.

Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen

Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, is een bedrijf altijd gemeenschappelijk eigendom. Bij een scheiding moeten mensen alles gelijk verdelen, dus óók de onderneming. Het maakt niet uit of het om een bv, een eenmanszaak of een vof gaat .Deze gelijke verdeling geldt in principe ook als u wel op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, maar er nooit tussendoor is verrekend. Het verdelen of verrekenen van een onderneming is een lastige klus, zeker als mensen elkaar moedwillig dwarszitten. Het is raadzaam om een deskundige advocaat of mediator in te schakelen wanneer één van beide partners een eigen bedrijf heeft.

Waarde bepalen van het bedrijf

Voordat mensen tot een verdeling kunnen komen, moet de waarde van het bedrijf bekend worden. Dit is vaak moeilijk en specialistisch werk. Veel factoren spelen een rol bij het bepalen van de waarde van een onderneming. Een gespecialiseerde advocaat of mediator kan ervoor zorgen dat de benodigde informatie ook voor de niet-ondernemende partner beschikbaar en begrijpelijk wordt. Denk dan bijvoorbeeld aan het meelezen en het uitleggen van accountantsrapporten en jaarcijfers. Iemand moet die cijfers ook interpreteren en voor u berekenen hoe een eventuele verdeling eruit zou moeten zien. Een vFAS advocaat/ scheidingsmediator is hiervoor opgeleid.

Rechtsvorm is belangrijk bij verdeling

De rechtsvorm van een onderneming speelt een rol bij de verdeling:

Eenmanszaak:

Een eenmanszaak valt volledig onder gemeenschap van goederen en moet dus in z’n geheel worden verdeeld. Het bepalen van de waarde van een eenmanszaak vergt specialistische kennis.

Vof met beide partners:

Een vennootschap onder firma (vof) is een onderneming van twee of meer personen. Een vof die eigendom is van beide partners, valt volledig onder de gemeenschap van goederen. Blijft na de scheiding slechts één van de partners bij het bedrijf werken, dan moet een notaris de rechtsvorm omzetten naar een eenmansbedrijf. De waarde van de vof moet in z’n geheel worden verdeeld, voordat dit kan worden omgezet. Het bepalen van de waarde van een vof vraagt specialistische kennis en is van meerdere factoren afhankelijk.

Vof met partners en andere compagnons:

Zitten er naast de twee partners nog andere compagnons in de vof, dan valt alleen dat deel wat van de beide partners is binnen de gemeenschap van goederen. Wat de waarde van dat deel is, moet worden vastgesteld door een onafhankelijke deskundige en is van meerdere factoren afhankelijk.

Besloten vennootschap (bv):

Een bv bestaat uit aandelen. Die aandelen moeten bij een scheiding gelijk worden verdeeld, maar vaak zijn de aandelen persoonlijk aan de ondernemende partner verbonden en wil de ander niet opeens mede-eigenaar worden van de helft van die aandelen. De ondernemende partner moet in dat geval zijn partner ‘uitkopen’. Dit betekent dat hij aan zijn ex-partner de waarde van de aandelen betaalt, waar de ex-partner door de scheiding recht op heeft . Een onafhankelijke accountant bepaalt de waarde van de aandelen. Meerdere factoren spelen bij deze waardebepaling een rol.

Bestaansrecht van het bedrijf in de problemen?

Het is verstandig als partners elkaar bij een scheiding iets gunnen, hoe lastig dat in praktijk soms ook is. Dit geldt ook wanneer een eigen bedrijf onderdeel vormt van de scheiding. Een gelijke verdeling kan soms niet worden uitgevoerd zonder dat hier problemen uit voortkomen.

Een uitgangspunt bij de verdeling -voor de wet- is het bestaansrecht van het bedrijf. Komt het bedrijf door de verdeling in het gedrang, dan kan dat ook gevolgen hebben voor eventuele alimentatie-afspraken. De draagkracht van de ondernemer neemt immers af doordat hij met zijn bedrijf in financiële problemen komt. Hier lijdt uiteindelijk ook de andere partner onder. Het beste kan in zo’n geval samen met een gespecialiseerde vFAS advocaat en scheidingsmediator worden bekeken wat in dit geval een goede oplossing is.

Door Patrizia Marcucci

Ik ben mediator & coach samengestelde gezinnen gevestigd in Breda. Meer weten over scheidingsmediation en/of coaching van samengestelde gezinnen? Bel of mail mij gerust voor een afspraak.

Deel deze blog

alimentatie-scheiding
Nieuws

Indexering alimentatie 2023

Elk jaar wordt de alimentatie geïndexeerd. De alimentatieplichtige zal dan ook rekening moeten houden met het feit dat per 1 januari de te betalen alimentatie

Nieuws

Indexering alimentatie 2020

Elk jaar wordt de alimentatie geïndexeerd. De alimentatieplichtige zal dan ook rekening moeten houden met het feit dat per 1 januari de te betalen alimentatie

Nieuws

Indexering alimentatie 2019

De Staatscourant maakt bekend dat de indexering alimentatie voor 2019 vastgesteld is op 2 procent. Dit betekent dat het bedrag aan te betalen alimentatie verhoogd

Scroll naar boven