Scheidende ouders moeten kinderen meer betrekken bij ouderschapsplan

Kinderen moeten bij een scheiding veel meer worden betrokken bij de afspraken die hen aangaan. Rechtbank Overijssel gaat scheidende ouders dwingen om met hun kinderen in gesprek te gaan. Dit ‘bruggesprek’ vermindert naar verwachting de schade voor kinderen.

 

Op welke dagen zijn de kinderen bij één van hun ouders? Hoe is het geregeld met vakanties? Met sportclubs? Verjaardagen? Waar gaan ze naar school? Voor kinderen is het heel belangrijk dat ze bij een scheiding actief worden betrokken bij afspraken die ook over hen gaan. Het vergroot hun weerbaarheid, het vermindert de schade die een scheiding kan veroorzaken. Het welzijn van de kinderen draagt in hoge mate bij aan een duurzame scheiding.

Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, gaat per 1 mei 2018 met dit gegeven aan de slag. Scheidende ouders zijn dan verplicht om met hun kinderen duidelijke afspraken te maken in het ‘bruggesprek’. Ze leggen deze vast op een speciaal hiervoor ontwikkeld formulier, dat met de echtscheidingsaanvraag wordt meegestuurd. Doen ze dit niet, dan neemt de rechtbank de aanvraag niet in behandeling. Het gaat om een pilot van een jaar. Blijkt het een succes, dan volgen ook andere rechtbanken.

Ouderschapsplan werkt niet

Scheidende ouders werden weliswaar sinds 2009 al verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In de praktijk blijkt dit echter niet altijd goed te werken. In het echtscheidingsverzoek staat meestal standaard vermeld dat ‘de ouders op passende wijze hebben overlegd met de kinderen’. Maar kinderen spelen nog te weinig een actieve rol bij afspraken die ook hen aangaan.

Familierechters, echtscheidingsadvocaten/mediators – zoals vFAS familierechtadvocaten – en kinderpsychologen vonden dat dit moet veranderen, in het belang van het kind. De werkgroep Kind en Scheiden, waarbij ook de Raad van Kinderbescherming was betrokken, werkte de nieuwe aanpak voor het ‘bruggesprek’ uit. Ouders voeren dit gesprek met hun kinderen, aan de hand van een vragen- en aandachtspuntenformulier. Bijvoorbeeld dat ouders geen ruzie maken waar de kinderen bij zijn, of dat kinderen geen partij hoeven te kiezen. Ook geeft het formulier suggesties voor onderwerpen, waar ouders en kinderen afspraken over kunnen maken. Zoals invulling van vakanties, brengen en halen tussen de twee adressen, en contact met de familie. Kinderen moeten in het ‘bruggesprek’ alle ruimte krijgen voor hun wensen en ideeën.

Kinderen voorop stellen in echtscheidingen

Mariska Dorresteijn, vFAS-advocaat en mediator in Zwolle: ‘Het bruggesprek sluit naadloos aan bij de visie van de vFAS om de belangen van de kinderen in echtscheidingssituaties voorop te stellen. In mediations praat ik altijd met de kinderen. Ik vraag ze – afhankelijk van leeftijd uiteraard – hoe ze tegen de scheiding van hun ouders aan kijken. Ik bespreek welke zorgverdeling hun ouders voor ze in gedachten hebben en hoe dat er in de toekomst uit gaat zien. Ik vraag of ze zich zorgen maken en wellicht tips hebben voor hun ouders hoe dingen beter kunnen. Zo’n gesprek stelt de kinderen centraal: een scheiding gaat hen tenslotte het meeste aan. Door het bruggesprek (of het kindgesprek in mediation) geef je de kinderen de ruimte om hun visie te delen. Vervolgens is het aan de ouders om die visie echt serieus te nemen.’

Bron: www.verderonline.nl

https://www.verder-online.nl/nieuws/nieuws/verplicht-gesprek-tussen-scheidende-ouders-en-hun-kinderen

Door Patrizia Marcucci

Ik ben mediator & coach samengestelde gezinnen gevestigd in Breda. Meer weten over scheidingsmediation en/of coaching van samengestelde gezinnen? Bel of mail mij gerust voor een afspraak.

Deel deze blog

alimentatie-scheiding
Nieuws

Indexering alimentatie 2023

Elk jaar wordt de alimentatie geïndexeerd. De alimentatieplichtige zal dan ook rekening moeten houden met het feit dat per 1 januari de te betalen alimentatie

Nieuws

Indexering alimentatie 2020

Elk jaar wordt de alimentatie geïndexeerd. De alimentatieplichtige zal dan ook rekening moeten houden met het feit dat per 1 januari de te betalen alimentatie

Nieuws

Indexering alimentatie 2019

De Staatscourant maakt bekend dat de indexering alimentatie voor 2019 vastgesteld is op 2 procent. Dit betekent dat het bedrag aan te betalen alimentatie verhoogd

Scroll naar boven