Waarom gaan veel stellen juist na de zomervakantie scheiden?

In augustus en september neemt het aantal scheidingsaanvragen aanzienlijk toe, vergeleken met de overige maanden in het jaar: twintig tot dertig procent meer. De zomervakantie is vaak het laatste duwtje.

 

Als partners besluiten uit elkaar te gaan is er meestal al langer iets aan de hand. Bij één van de twee of bij beiden. Zoals verregaande irritaties, gevoelens van onvrede en het gevoel uit elkaar te groeien. Deze ontstaan niet van de één op de andere dag, maar geleidelijk aan.

In de dagelijkse routine, met werk, schoolgaande kinderen en sociale afleiding, worden deze gevoelens gemakkelijker geparkeerd. Relatiekwesties worden ontweken, in de waan van de dag. Maar in de zomervakantie kunnen partners elkaar niet meer ontlopen. Ze zitten 24/7 op elkaars lip. Buiten de vertrouwde omgeving kan er ook nog eens van alles tegenvallen. De vakantielocatie is niet wat het leek, het regent, of er zijn andere teleurstellingen. Dan barst vaak de bom. Het is net dat laatste duwtje om de knoop door te hakken: we gaan uit elkaar.

In de periode vlak na de zomervakantie neemt het aantal scheidingsaanvragen dan ook drastisch toe. In augustus en september is dit twintig tot dertig procent meer dan in de overige maanden. Dit blijkt onder meer uit onderzoek van TNO NIPO, in opdracht van vFAS echtscheidingsadvocaten- en mediators.

Op vakantie voor de kinderen

Zijn er ook kinderen bij betrokken, dan zien partners de zomervakantie soms als een periode om de relatie nog te redden. Maar de verwachtingen blijken toch te hooggespannen en het gewenste resultaat blijft helaas uit. Soms zijn er voorafgaand aan de vakantie al sterke twijfels uitgesproken tussen de partners, maar lijkt het een goed idee om in elk geval nog één keer als gezin op stap te gaan. Partners tillen de daadwerkelijke scheiding over de vakantie heen, en gebruiken deze weken om hun kinderen er op voor te bereiden. En soms is er een praktische reden: de vakantie is al geboekt en kan niet meer worden geannuleerd.

Zijn de spanningen al flink opgelopen vóór de zomervakantie, overweeg dan om de vakantie ieder apart door te brengen met de kinderen. Zo’n time-out geeft alle partijen, ook de kinderen, meer rust. De beslissing om wel/niet uit elkaar te gaan, kan daarna dan wellicht meer weloverwogen worden genomen.

Bron: www.verderonline.nl

https://www.verder-online.nl/scheiden/waarom-gaan-veel-stellen-juist-na-de-zomervakantie-scheiden/

Door Patrizia Marcucci

Ik ben mediator & coach samengestelde gezinnen gevestigd in Breda. Meer weten over scheidingsmediation en/of coaching van samengestelde gezinnen? Bel of mail mij gerust voor een afspraak.

Deel deze blog

alimentatie-scheiding
Nieuws

Indexering alimentatie 2023

Elk jaar wordt de alimentatie geïndexeerd. De alimentatieplichtige zal dan ook rekening moeten houden met het feit dat per 1 januari de te betalen alimentatie

Nieuws

Indexering alimentatie 2020

Elk jaar wordt de alimentatie geïndexeerd. De alimentatieplichtige zal dan ook rekening moeten houden met het feit dat per 1 januari de te betalen alimentatie

Nieuws

Indexering alimentatie 2019

De Staatscourant maakt bekend dat de indexering alimentatie voor 2019 vastgesteld is op 2 procent. Dit betekent dat het bedrag aan te betalen alimentatie verhoogd

Scroll naar boven