Wat is het verschil tussen een zorgregeling en een omgangsregeling?

Hebt u minderjarige kinderen en gaat u scheiden? Dan moet u afspraken over de zorg en opvoeding vastleggen. Deze afspraken over hoe u de zorg en de omgang met de kinderen regelt, noemen we een zorgregeling. In de volksmond heet het een omgangsregeling, maar dat betekent eigenlijk iets anders. Tijd voor opheldering.

 

Zorgregeling

Bij een scheiding worden de afspraken over de zorg voor de kinderen vastgelegd in een ouderschapsplan. Hoe u de zorg en opvoeding concreet verdeelt, beschrijft u in een zorgregeling, deze vormt dus een onderdeel van dit ouderschapsplan. U kunt daarbij hulp krijgen van een advocaat/ scheidingsmediator.

Als ouders samen het ouderlijk gezag over de kinderen hebben en houden na de scheiding, zoals meestal het geval is, dan noem je de afspraken over de verdeling van de zorg (omgang) na de scheiding: een zorgregeling. Voor een zorgregeling is co-ouderschap geen vereiste. Er moet alleen gezamenlijk gezag zijn wanneer je kunt spreken van een zorgregeling.

Omgangsregeling

Soms heeft slechts één ouder gezag over de kinderen, dat is dan meestal de moeder. Zij heeft dan eenhoofdig gezag. Dit is bijvoorbeeld zo als de ouders het gezag over de kinderen nooit hebben geregeld tijdens hun relatie en niet met elkaar getrouwd zijn. Maar ook wanneer niet allebei de ouders het gezag over de kinderen hebben, kunnen ouders natuurlijk wel een omgangsregeling voor de kinderen met elkaar afspreken wanneer ze uit elkaar gaan. Sterker nog; het is meestal in het belang van het kind dat het contact met beide ouders houdt na een scheiding. Dit staat los van het gezag.

In het geval ouders niet samen het gezag hebben maar wel afspraken maken over wanneer de ouder zonder gezag zijn kind ziet, spreken we over een omgangsregeling. Van een omgangsregeling spreekt men dus wanneer ouders géén gezamenlijk gezag hebben. Ouders kunnen onderling een omgangsregeling afspreken en vastleggen, bijvoorbeeld samen met een vFAS mediator. Wanneer de ouder met gezag weigert om omgang toe te staan, kan de ouder zonder gezag een omgangsregeling aanvragen via de rechter. Een vFAS advocaat en scheidingsmediator kan hem of haar hierin bijstaan.

Bron: www.verderonline.nl

https://www.verder-online.nl/kinderen/wat-is-het-verschil-tussen-een-omgangsregeling-en-een-zorgregeling/

Door Patrizia Marcucci

Ik ben mediator & coach samengestelde gezinnen gevestigd in Breda. Meer weten over scheidingsmediation en/of coaching van samengestelde gezinnen? Bel of mail mij gerust voor een afspraak.

Deel deze blog

alimentatie-scheiding
Nieuws

Indexering alimentatie 2023

Elk jaar wordt de alimentatie geïndexeerd. De alimentatieplichtige zal dan ook rekening moeten houden met het feit dat per 1 januari de te betalen alimentatie

Nieuws

Indexering alimentatie 2020

Elk jaar wordt de alimentatie geïndexeerd. De alimentatieplichtige zal dan ook rekening moeten houden met het feit dat per 1 januari de te betalen alimentatie

Nieuws

Indexering alimentatie 2019

De Staatscourant maakt bekend dat de indexering alimentatie voor 2019 vastgesteld is op 2 procent. Dit betekent dat het bedrag aan te betalen alimentatie verhoogd

Scroll naar boven